Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Народна библиотека Пале је историјски сљедбеник Народне књижнице и читаонице (НКиЧ) основане 12.01.1921. у једној приватној згради у Палама. Библиотека се данас налази у згради Културног центра „Пале“, а броји преко 40.000 наслова.

Садашње руководство Народне библиотеке на челу са директором Бојаном Чвором има намјеру да у наредних неколико мјесеци, а у складу са тренутним мјерама због пандемије вируса корона, обиљежи 100. годишњицу постојања библиотеке у Палама.

Чворо у разговору за портал Катера каже да је јубилеј од 100 година постојања Народне библиотеке у Палама веома значајан датум, не само за библиотеку, него и за цијелу општину и Сарајевско-романијску регију.

– Народна библиотека је међу првим јавним установама које су настале у Палама, а основана је далеке 1921. године. Ми смо већ сада у процесу реализације планова за обиљежавање годишњице, а имамо у плану да поводом Свјетског дана књиге, 23. априла, обиљежавање стоте годишњице започнемо промоцијом романа „Зороломац“ Саше Кнежевића. Централна манифестација поводом 100 година библиотеке би требала да се одржи почетком јуна мјесеца, гдје ћемо промовисати књигу Миланка Чобовића и планирамо угостити књижевника Матију Бећковића – каже Чворо.

Народна библиотека Пале, према Чвориним ријечима, посједује и стари фонд књига у одјељењу старих ријетких књига, гдје постоје наслови из 18. вијека.

– У том одјељењу имамо око 1.500 наслова, а у плану нам је да, када обезбиједимо нови простор и преселимо библиотеку у сопствене просторије, да изложимо такве примјере старих књига као експонате за посјетиоце – каже Чворо.

Управо су просторије Народне библиотеке Пале један од највећих проблема са којима се руководство ове установе сусреће уназад неколико година.


Зграда Културног центра Пале некада/фото: архива КЦ Пале

Садашњи директор Бојан Чворо каже да библиотека посједује велики фонд књига, које више немају гдје да смјесте, те је неопходно да у наредном периоду пронађу нове просторије и да ова установа коначно добије сопствене просторије за рад.

– Већ смо у неком пројекту да ријешимо питање просторија библиотеке. Наиме, послали смо Министарству просвјете и културе Републике Српске један приједлог, који је одобрен са њихове стране, а ради се о подршци иницијативе за рјешавањем стамбеног питања – каже Чворо.

Он додаје да су тренутно на добром путу да путем ресорног министарства и Владе Републике Српске ступе у контакт са Владом Републике Србије, те да кроз донацију исте Народна библиотека Пале ове године усели у своје просторије.

Када је у питању функционисање библиотеке и услуга које се пружају корисницима, односно читаоцима, Чворо каже да већ годинама раде на томе и да ће се у наредном периоду сигурно ријешити питање дигитализације и приступ библиотечкој грађи кроз ту форму.


Садашње просторије Народне библиотеке/фото: Катера

Чворо истиче да од свог доласка на чело ове установе, у потпуности ради на томе да унаприједи рад саме библиотеке, привуче што већи број чланова библиотеке и обогати фонд књига.

– Од мог доласка у библиотеку повећали смо број чланова, фонд књига, радимо на донацијама за библиотеку, а имамо у плану и да унаприједимо бављење издаваштвом. Ове године биће промовисане три књиге у нашем издаваштву, а већ смо у преговорима да преузмемо и дистрибуцију књига, чиме бисмо обухватили цијелу регију и знатно унаприједили наше финансијско пословање – каже Чворо.

Његов циљ је да унаприједи и освјежи културни живот у Палама, јер сматра да је култура на „ниским гранама“, те да културни живот Пала се може и мора још више обогатити и унаприједити.

Разговарао: Миљан Рашевић

Катера