Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Промоција књиге „Борба за идентитет и опстанак народа-Историја Срба 1804-1918“, аутора Мирка Пјевића (видео)

У организацији Народне библиотеке „Пале“ , дана 31.1.2024. године  промовисана је књига „Борба за идентитет и опстанак народа-Историја Срба 1804-1918“, аутора Мирка Пјевића из Новог Сада.

У књизи, Пјевић описује значајне догађаје из новије српске историје и знамените личности тог времена, а уједно промишља цијели историјски ток, нудећи читаоцима своје закључке.

Пјевић је рекао да је тема књиге борба за спасавање од нестанка народа који је кроз своју историју прошао са огромним губицима и страдањима.

Он је истакао да је, према подацима до којих је у истраживању дошао, након ропства под Турцима остало 300.000 Срба, да их је за вријеме Аустроугарске са ових простора отишло 130.000, а у САД их живе око четири милиона.

Око три милиона Срба је прешло у католике и исто толико је примило ислам. О овом проблему треба на вријеме размишљати јер је познато да народ без државе не може опстати – изјавио је Пјевић новинарима.

Директор  Народне библиотеке „Пале“ Бојан Чворо рекао је да је ово само једна у низу промоција коју ће организовати у наредна два мјесеца.

Чворо је навео да ће књига бити промовисана у библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије, како би се публика упознала о том значајном дјелу.