Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

НАТО бомбардовање – Округли сто ( видео)

Народна библиотека „Пале“ већ 4. годину заредом организује Округли сто поводом дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања. Ове године Округли сто је замишљен као школски час гдје смо позвали ученике основне и средње школе. Циљ овог школског часа јесте да се млађим нараштајима приближе дешавања из 1995. године када је НАТО бомбардовао са преко 200 борбених авиона српске положаје и српске невине цивиле. Бачено је више од 1000 бомби и преко 10 000 тона тона експлозива гдје су настрадала 153 српска цивила.

Треба више говорити о НАТО агресији на Републику Српску извршеној током августа и септембра 1995. године и употреби авио-бомби са осиромашеним уранијумом чије се посљедице и данас осјећају, а за шта још нико није одговарао, изјавио је  докторанд историје Лазар Шкобо и указао на важност обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

Он је указао да се доста говори о бомбардовању СР Југославије 1999. године, што је сасвим оправдано, али је неоправдано да се не говори више о агресији на Републику Српску августа и септембра 1995. године.

Према ријечима Шкобе, НАТО је искористивши пропагандну манипулацију и један догађај на Маркалама, почео акцију бомбардовања у 2.00 часова ујутро 30. августа 1995. године.

Љекар Милан Пејић сматра да младе генерације морају бити упознате са оним што се у вријеме бомбардовања догађало на овим просторима.

„Историја нашег ратишта је битна за младу генерацију да знају гд‌је се то одигравало, те да знају да су и други дијелови који су припали Сарајеву у Федерацији БиХ одиграли велику улогу у одбрани Републике Српске. Треба да знају да су ти људи напустили своја одбрањена огњишта након 33 офанзиве“, рекао је Пејић.

Он је истакао да младе генерације морају да знају да су прије 29 година, ни криви ни дужни, гранатирани цивили, гранатама НАТО снага.