Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Књижевно вече писца Бранислава Јанковића

Дана 12.5.2023. Народна библиотека Пале организовала је  књижевно вече писца, публицисте и новинара из Ниша Бранислава Јанковића.

 „Неки ми кажу да сам писац паралелне српске историје. Ја постављам питања, али не дајем одговоре, јер писци нису ту да би разрјешавали ствари већ да укажу на лоше и добро“, навео је Јанковић, додајући да вјерује да ниједан умјетник није и никада неће да промијени овај свијет.

Он је нагласио да воли историју и да је српска историја таква да пружа пуно тема и материјала о којима може да се говори, те да тренутно пише о Србији у XIX вијеку, у доба Обреновића, чиме отвара нови свијет и даје га читаоцима.

 

Аутор је рекао да је његов  роман „Зидање амбиса“ прича из времена када су се градили Високи Дечани, прича о пријатељству, забрањеној љубави.

Пресликао сам данашње вријеме и вратио у XIV вијек јер када почнете да проучавате српску историју схватате да се ништа није промијенило. То је прича о нама самима, какви смо можда могли бити, а нисмо постали – рекао је Јанковић.

Јанковић је рекао да тренутно ради на новом рукопису под радним називом „Утваре“, на писању сценарија по његовом роману „Ветрови зла“ и на писању сценарија за серију под називом „Пуковник“. Бранислав Јанковић је до сада објавио романе „О вуковима и сенкама“, „Ветрови зла“, „Пета жица“, „Гвоздени облаци“, „Сузе Светог Николе“ и најновији „Зидање Амбиса“.