Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Постхумно објављена књига Жељка Грујића: „Вијек и по српског политичког мазохизма“

Народна библиотека Пале постхумно је објавила књигу „Вијек и по српског политичког мазохизма“, аутора нашег колеге Жељка Грујића, који је био драгоцјена фигура у културном и књижевном животу Републике Српске.
У средишту овог дјела је идеја југословенства којој су Срби беспоговорно служили и која је завршила трагично: губљењем територије, језика, представе о идентитету и никад пребројаним жртвама.
По много чему јединствена у савременој српској издавачкој продукцији, књига је издата годину дана после смрти Жељка Грујића, пјесника, есејисте, књижевног критичара и новинара, као драгоцјени допринос његовој баштини.
„Жељко Грујић прониче у путеве и странпутице наших историјских промашаја са једном истраживачком страшћу којој је тешко наћи пандан у нашој националној мисли. Импресионира његова обавијештеност, прецизна, понекад цепидлачка упућеност у широк регистар релевантних чињеница.
Писана је лијепо, прегледно, истраживачки занесено, есејистички допаљиво, са финим литерарним пасажима, наглашено је расправног типа и нигдје није аподиктична. Критичка је до крајњих граница, нигдје критизерска. Ову књигу написао је савјестан истраживач и одличан писац, самосвјесни припадник свога српског народа, склон и спреман да укаже на његове небројене врлине, али и заблуде и наивности којима је тешко наћи сличности код било ког другог европског народа“, издвајамо из рецензије проф. др Душка Певуље.