Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ОКРУГЛИ СТО – сјећање на жртве НАТО бомбардовања

У организацији Народне библиотеке Пале дана 15.9.2023. године у Културном центру Пале одржан је округли сто поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској. На округом столу говорили су некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић, некадашњи уредник СРНЕ Мирослав Јокић и ратни фотограф и сниматељ Милош Говедарица.

 

Калинић је рекао да невине жртве обавезују да се никада не заборави како се у то доба најмоћнија војна машинерија отворено ставила на страну муслимана и Хрвата у рату против Републике Српске и учинила бројна недјела.

Он је навео да треба запамтити имена НАТО генерала Лејтона Смита и Бернара Жанвијеа који су донијели одлуку да се изврши тај срамни напад на цивилне и војне структуре и материјалне ресурсе Републике Српске, да им се то никада не заборави, нити опрости.

„Погледајте каква је то сила кренула на малу Републику Српску, 5.000 војника из 15 држава, 400 летјелица, од тога више од 200 борбених, прије свега, америчких авиона. Бачено је више од 1.000 бомби од тога више од 700 навођених. Истресли су 10.000 тона експлозива“, подсјетио је Калинић.

Он је навео да је од НАТО бомби погинуло је 46, а више од 100 припадника Војске Републике Српске тешко рањено, те да од смрти од НАТО удара нису били поштеђени ни цивили, да су уништени или тешко оштећени мостови, саобраћајнице, радио и ТВ предајници, здравствене и образовне установе, привредни, водопривредни и електроенергетски објекти.

Бивши уредник СРНЕ Мирослав Јокић истакао је да агресију НАТО-а на Републику Српску не треба посматрати издвојено него у контексту једног процеса који траје више од 30 година од завршетка Хладног рата који се сада примиче неким својим границама ширење организације што више на исток.

„Да бисмо боље схватили зашто је дошло до агресије НАТО-а потребно је да схватимо ко нас је то напао. Довољно је само да анализирамо назив те организације па да видимо да је утемељена на лажи, а ако је нешто утемељено на лажи сваки покушај истине наравно да им смета. НАТО је Сјеверноатлантска одбрамбена организација, а може ли се ико сјетити иједне њихове акције да су бранили неку земљу?“, додао је Јокић.

Милош Говедарица  је изнио своје виђење НАТО бомбардовања јер је у то вријеме радио као фотограф и сниматељ, а обишао је и све објекте који су бомбардовани, те да је на њега тада највећи утисак оставила прекомјерна употреба силе.

Директор Народне библиотеке Пале Бојан Чворо истакао је да у сарадњи са градом Источно Сарајево и општином Пале већ трећу годину организују округли сто о теми НАТО бомбардовања Републике Српске, те да је овај замишљен као историјски час.

Операција под називом „Намјерна сила“ проведена је од 30. августа до 20. септембра 1995. године и била је војна интервенција НАТО пакта усмјерена против Републике Српске. Повод за бомбардовање Српске био је гранатирање сарајевске пијаце Маркале, за шта је била оптужена српска страна, што никада и није доказано. Напад НАТО-а извршен је без одобрења Савјета безбједности Уједињених нација.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску 1.026 бомби, међу којима 13 крстарећих ракета типа „томахавк“, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона. Приликом ваздушних напада на Републику Српску, НАТО је користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, а посљедице су далекосежне и, нажалост, осјећају се и данас.