Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Књига „Е, мој соколе“ аутора Слободана Ковачевића прожета је моралношћу и свеколиким лијепим особинама које могу да прихвате будући читаоцима, и са етичке стране има велику вриједност, рекао је књижевник Миленко Јевђевић након промоције ове књиге у Палама.

– Највећу умјетничку вриједност завређују приче Е, мој соколе и Гаринча, а мени је најдража Слушај, вамо – рекао је Јевђевић.

Професор на Филозофском факултету на Палама Бранка Брчкало истакла је да је збирка приповиједака „Е, мој соколе“ писана питким, концизним, јасним и једноставним језиком, а опет, према њеним ријечима, садржи богатство и чотаоца не оставља равнодушним.

– Изузетна ми је част што промовишемо књигу суграђанина који је истакнути политички, културни и просвјетни радник. Ова књига се чита у једном дану, за неколико сати, јер су приповијетке занимљиве и пружају емотивно задовољство док их читате. Естетки су јако вриједне, писане модерним, али и језиком који одражава нашу традицију, културу, историју, религију, и у томе је њихова вриједност – рекла је Брчкало.

Аутор књиге „Е, мој соколе“ Слободан Ковачевић истакао је да ова књига садржи двадесет умјетничких прича са ширег подручја наше регије, кроз бурна прошла времена.

То, према његовим ријечима, представља период од Краљевине Југославије, НДХ-а, доба „стаљинизма“ и Удбе, преко „титоизма“, па све до данашњих дана.

– Мотиви и порука књиге је борба за породицу у различитим историјским периодима, јер је одувијек најтеже било сачувати породицу. Књига је, чини ми се, већ тражена и пријатно сам изненађен – рекао је Ковачевић.

Он је додао да је књигу прожео истинитим мотивима, често и истим и сличним именима ликова, али и маштом.

– Приповијетке су овдје настале, али се односе на сав српски народ. Неке привовијетке сам писао источно-херцеговачким говором који је основа српског језика и којим говори већина Срба од Вуковог времена до данас – додао је Ковачевић.

Издавач збирке је Народна библиотека Пале, поводом 100 година свог постојања.